Passie

Zoals gezegd heb ik een 2-jarige opleiding tot Herborist gevolgd. Het is een heel mooie, pittige opleiding, breed omvattend met vakken als gezondheidskennis, biologie, plantkunde, filosofie, beroepsethiek, kruidenkennis, fytogeografie, praktijkgerichte vakken etc. Het heeft mijn manier van eten wel veranderd en mij inzichten gegeven in het meehelpen gezond te blijven en niet te veel te verzuren, hetgeen allerlei lichamelijke klachten kan opleveren, zoals reumatische klachten. Deze opleiding is goud waard! Ik ben erg blij hem te hebben afgemaakt. Het is een behoorlijke verrijking van mijn leven gebleken. Bovendien wordt ik altijd erg vrolijk van alles wat groeit en bloeit, maar als ik dan ook nog de planten daadwerkelijk in mijn dagelijks leven gebruik, geeft het me al helemaal veel voldoening! Kijk maar eens naar de foto's op deze site.

Hoe het begon?
Het hebben van groene vingers zit in mijn “van Beek” bloed. Mijn grootvader was bloembollenkweker in het westen des lands. Nog heden ten dage hebben zijn achterkleinkinderen bollenbedrijven met veel land. Wanneer mijn ouders met ons naar Noordwijk gingen, verheugde ik me op een verblijf tussen de bloeiende narcissen- en tulpenvelden en natuurlijk ook op de zee en strand en de uitgestrektheid van het vlakke landschap met z'n vele slootjes en bruggetjes. Ik was er niet weg te slaan. Mijn vader werkte geruime tijd als hovenier voor het ziekenhuis in Brunssum en zijn broer heeft een aanzienlijk deel van de prachtig aangelegde Botanische tuin in Kerkrade verwezenlijkt. De appel valt dus niet ver van de boom en toen ik na mijn werkzaam leven op kantoor iets las over een kruidenopleiding,was ik meteen verkocht! Er is een wereld voor mij open gegaan....

 Mijn doel?
Kruiden kweken en gebruiken, zowel in geneeskrachtige toepassingen, als culinair, als in cosmetica. Voor ons zelf maar ook voor geïnteresseerden. Ook wil ik graag tijdens een kruidenwandeling door de tuin en een workshop mensen weer in contact brengen met hetgeen de natuur ons te bieden heeft. Ik merk dat mensen meer interesse krijgen in biologisch eten en natuurlijke geneeswijzen, dikwijls omdat reguliere medicamenten bijwerkingen vertonen. Hippocrates was de grondlegger van de hedendaagse geneeskunde en in vroeger tijden was men uitsluitend op de natuur aangewezen. Wist u dat mensen vroeger als ze ziek waren op de bast van de Schietwilg (Salix alba L.) kauwden, omdat de bast Salicylzuur bevat, het belangrijkste bestanddeel van de hedendaagse Aspirine, hetgeen ontstekingsremmende, pijnstillende en koortsverlagende eigenschappen bezit? Of dat heden ten dage nog een bestanddeel uit de Atropo Belladonna (dodelijk giftig bij inname) wordt gebruikt bij oogonderzoek om de pupil te verwijden? Of dat uit het Vingerhoedskruid (Digitalis) tot voor kort een hartmedicijn werd gemaakt? En wist u dat de etherische olie van de Mediterrane Oregano (Origanum vulgare) een krachtige ontstekingsremmer is, die honderden ziektekiemen zoals bacteriën en schimmels dood en die u heel goed op reis (verdund in bijv. olijfolie) kunt meenemen, vooral als u naar landen gaat waar de hygiène te wensen overlaat? U snapt het al: ik vind het erg leuk u hierover te vertellen! Dat is mijn passie!

BIJEN!! 
Een steeds belangrijker wordend onderwerp! Laten we allen ons steentje bijdragen en die invloed die we op een sterker wordend bijenras kunnen uitoefenen, ook daadwerkelijk in actie omzetten! Lavendel en de Agestache (de heerlijke anijs-dropplant) zijn echte bijenplanten. Een biologische kruidentuin draagt bij aan een gezonde omgeving voor bijen! Ik wil deze leefomgeving dan ook beslist niet verpesten door pesticiden te gebruiken, maar mens en dier (bijen)vriendelijk te werk te gaan!!  

Dankwoord
Een dankwoord is op zijn plaats aan al diegenen die hebben meegeholpen mijn Kruidenriek te verwezelijken.