De Kruidentuin

Onze biologische kruidentuin is verhuisd van Doenrade naar Venlo en bevind zich aan de entree van Beleef/Zorgboerderij de Wielewaal, Leutherweg 218, Venlo. http://www.zorgboerderij-venlo.nl/home.html Hier zijn vele geneeskrachtige kruiden te vinden, zoals hieronder beschreven.

Naar eigen inzicht, heb ik vakken gereserveerd voor "thee"(infusie)kruiden, zoals de overheerlijke Citroenverbena, 7 muntsoorten waaronder Zwitserse munt en After eight (chocolade) munt, Brons Venkelkruid, Echte salie, Citroenmelisse, en zijn er vakken voor keukenkruiden, zoals het heerlijke Bonenkruid dat bovendien zorgt voor een betere vertering, Maggiplant, Kervel, Rozemarijn, Chinese bieslook, Oregano, Dragon, Dille, Koriander, Komkommerkruid en ook Goudsbloem, decoratief in je salades.

De andere delen bestaan uit geneeskrachtige kruiden: o.a. huidkruiden, Smeerwortel, Calendula (de Goudsbloem), Groot Kaasjeskruid, Hemelsleutel, maar ook kruiden om luchtwegklachten als keelpijn en zelfs keelontsteking of slijm mee te behandelen, zoals: Hyssop, Echte Heemst, Tijm, Salie, Griekse alant, en de Agestache, de anijs-dropplant. Verder zijn er nog de categorieën hormonaal/zenuwstelsel: zoals anti-migrainekruid (Moederkruid), Lavendel, Hartgespan, Valeriaan en kruiden voor spieren/gewrichten en bindweefsel: bijv. de Jeneverbes. Last but nog least: een vak geneeskrachtige kruiden voor de spijsvertering, maag, darmen, nieren, gal, lever, urinewegen, zoals Grote engelwortel, Agrimonie, Brons venkelkruid en vele anderen.

Ook hebben wij een mooi stuk ingedeeld voor eetbare bloemen, zoals Calendula, Sleutelbloem, Daglelie, Korenbloem, Driekleurig viooltje, Stokrozen, de heerlijk ruikende Apothekers- en Eglantierroos, Teunisbloem. Agestache, en natuurlijk Bergamot, de Monarda Didyma. zó'n mooie en tevens aromatische bloem, die zorgt voor een earl grey smaak. Hij ruikt precies hetzelfde als de bittere sinaasappelboom, de Bergamot, uit het Italiaanse Bergamo, het aroma van deze boom is nog steeds een bestanddeel van 4711 Eau de Cologne en de bekende Earl grey Thee. 

Nieuwsgierig geworden? Ik ben elke dinsdag en woensdag van 13.00-16.30 in de tuin aanwezig tussen begin mei en eind oktober, behoudens vakantie (wordt op deze site vermeld onder "contact".) U kunt gewoon komen, gezellig! En er is een ook terras waar u koffie en/of thee van o.a. 10 soorten kruiden kunt bestellen. Het terras is open (lente t/m herfst) van maandag t/m vrijdag van 10.30-17.00 uur.