De Kruidentuin

Onze biologische kruidentuin is verhuisd van Tegelen naar Venlo en bevind zich aan de entree van Beleef/Zorgboerderij de Wielewaal, Leutherweg 218, Venlo. http://www.zorgboerderij-venlo.nl/home.html Hier zijn vele geneeskrachtige kruiden te vinden, zoals hieronder beschreven.

Naar eigen inzicht, heb ik een groot vak gereserveerd voor theekruiden, zoals de overheerlijke Citroenverbena, Marokkaanse munt, Aftereight (chocolade) munt, Brons Venkelkruid, Citroenmelisse, en is er een vak voor keukenkruiden, zoals het heerlijke Bonenkruid dat bovendien zorgt voor een betere vertering van bonensoorten, Maggiplant, Rozemarijn, Oregano, Dragon, Dille, Koriander, Komkommerkruid en alweer de Goudsbloem, lekker en decoratief in je salades.

De andere delen bestaan uit geneeskrachtige kruiden: o.a. huidkruiden, Smeerwortel, Calendula (de Goudsbloem), Groot Kaasjeskruid, Hemelsleutel, waarmee je allerlei huidklachten te lijf kunt gaan, maar ook kruiden om luchtwegklachten als keelpijn en zelfs keelontsteking of slijm mee te behandelen, zoals: Hyssop, Echte Heemst, Tijm, Salie, Griekse alant, en de Agestache, de anijs-dropplant. Verder categorie hormonaal/zenuwstelsel: zoals anti-migrainekruid (Moederkruid), Lavendel, Hartgespan, Valeriaan en kruiden voor spieren/gewrichten en bindweefsel: de Jeneverbes. Last but nog least: een vak geneeskrachtige kruiden voor de spijsvertering, maag, darmen, nieren, gal, lever, urinewegen, zoals Grote engelwortel, Agrimonie, Brons venkelkruid en vele anderen.

Ook hebben wij een mooi stuk ingedeeld voor eetbare bloemen, zoals Calendula, sleutelbloem, korenbloem, driekleurig viooltje, Agestache, en natuurlijk Bergamot, de Monarda Didyma. Vrijwel iedereen wil hier een stekje van hebben, zo'n mooie en tevens aromatische bloem, waar je nog lekker thee mee maakt ook. Hij ruikt hetzelfde als de bittere sinaasappelboom, de Bergamot, uit het Italiaanse Bergamo, het aroma van deze boom is nog steeds een bestanddeel van 4711 Eau de Cologne.
Rozen, zoals de Apothekersroos en de Eglantierroos, de oorspronkelijke rozen, ontbreken natuurlijk niet in onze tuin. Zij ruiken overheerlijk! Kom maar eens gauw kijken. Ik ben elke dinsdag en woensdag van 13.00-16.30 in de tuin aanwezig tussen half mei en eind oktober, behoudens vakantie.

De Veelzijdigheid van Lavendel!
Langs de rand staan lavendelplanten. In dit gedeelte is mergel uit Sibbe verwerkt! Lavendel heeft graag kalk en heeft liever geen natte voeten! Kom maar eens kijken! de lavendel staat er prachtig bij. Wat een mooie struiken. De toepassingen zijn legio: tot op heden destilleerden wij zelf onze lavendel. Ben heeft hier het meeste verstand van. Het resultaat, de essentiële Lavendelolie mag er zijn! En deze wordt ook weer in de workshops gebruikt bij o.a. Het maken van bijvoorbeeld een bodylotion, goudsbloemzalf of heerlijke voetenbalsem dan wel als ingrediënt voor het maken van je eigen parfum! Lavendel is goed voor de huid.  Een druppeltje olie op je kussen helpt je heerlijk inslapen, is ondersteunend bij onrust, migraine, nerveuze hartkloppingen, en ook al ondersteunende therapie bij depressie. Wat veel mensen niet weten is dat Lavendelolie een heus EHBOmiddel is, ideaal op de camping als zoon of dochterlief weer eens de knietjes geschaafd heeft of door een insect is gestoken of als je door de zon bent verbrand! Ook gebruik ik Lavendel in een theecompositie, niet meer dan 'n vleugje is precies goed, anders wordt lavendel overheersend! En verder maak ik lekkere pruimen/lavendeljam. Om je linnenkast lekker te laten ruiken kun je een zelf gemaakt lavendelhart bij me kopen, best leuk om kado te geven...